סיפורי הדרכה | סקסיזם ומיזוגניה בקרב ילדים

הטיילות החינוכית חזרה! מה זה אומר? בגדול שחזרתי להדריך גם ילדים ובני נוער במסגרות "חינוכיות"- טיולי תנועות נוער ובתי ספר.
מה עוד זה אומר?
שאני שוב עומדת בפני התנהגויות שמשתקות אותי, ומעציבות אותי.

"הקלאסיקות"

פגשתי בשבועות האחרונים את כל הפערים המגדרים שאני רואה בטיולים; ממש כל הקלאסיקות-
🔸 ילדות ונערות שמתאפקות כי לעשות פיפי בטבע בשבילן זה סיפור (זה לא, אגב, פשוט לא לימדו אותן איך אף פעם).
🔸 התחלקות לבנים-בנות בחבורות, בהליכה ובכל האינטרקציות איתי.
🔸 נערים שמציקים לי כי "נדלקו על המדריכה" ושאלו אותי מיליון שאלות על חיי המין שלי (כל מי שאי פעם עבדה עם נוער מכירה את שאלות ה"את בתולה??")
🔸 והמון המון המון גבריות רעילה. כן כן, כבר בחטיבה ואפילו ביסודי.

הדבר שהיכה בי יותר מאי פעם היו המשפטים שדיקלמו ילדים בכיתה ז' שהדרכתי השבוע. אלו ילדים שלא היו כל השנה בבית הספר, מה שאומר שמבחינת התנסות חברתית ורגשית הם עדיין בכתה ו'. (אבל מבחינת התבגרות מינית וצרכים מיניים הם כנראה לא בפיגור, ולגמרי יש המון התעסקות במין ומגדר בשיח).
שמעתי מהם אימרות כל כך סקסיסטיות, כאלו שדוחקות בנות ובנים לתבניות התנהגות ספציפיות.

ומה שהיכה בי הוא שלא הצלחתי להבין מאיפה הם שמעו את המשפטים האלה בכלל? הם היו בבית כל השנה…
ואז נזכרתי בצד המיזוגני של טיקטוק. בסרטונים של ירין שרף. בכל התכנים האלו שצפים ברשתות ונותנים תמונת מצב מעוותת של המציאות.
הבנתי פתאום, שכשהם שנתיים בבית ולא פוגשים ילדות בנות גילן במציאות ובכך אין להן חברות שדרכן ילמדו שילדות הן דמויות מורכבות.
ובמקום הם פוגשים רק את זהויות הרשת של חברותיהן לכיתה- שבדרך כלל הייצוג ברשתות הוא מאוד שטחי ושם במרכז את החיצוני.

עיקרי הדברים

אז הנה חלק מהקולקציה של המשפטים שילדים וילדות בני 12-13 אמרו לי וסביבי בטיולים האחרונים; משפטים שהם מאמינים שמתארים את האמת של המציאות, והם נוהגים על פיהם:
🔺"לעשות פיפי בטבע זה הכי טוב בעולם, בנות בחיים לא יוכלו להבין את התחושה הזו." -ילד בן 12
🔺"את לא יכולה שיהיה לך נוח בטיול ולהיות יפה אין מה לעשות" -נערה בת 13 על גופיית הבטן שלה שגרמה לתיק לשפשף לה את הכתפיים והגב התחתון
🔺"נשים נשים שק של נחשים! זו האמת אבל!" -כמה ילדים בכיתה ז' מול קבוצת בנות מכיתתם (שהסכימו עם דבריהם וחיזקו ש"בנות לא יכולות להיות חברות באמת. לא אחת של השנייה ולא של בנים כי תמיד יש משהו מעבר").
🔺"אם בנות שותות אז אונסים אותן" -נער בן 13 בשיחה בה שאלו אותי אם אני "שותה או שאני סאחית".
🔺"בנות הולכות לאט ממש כי הן חלשות. קשה להן בטבע" -נאמר וזכה בהסכמה כללית של הבנים והבנות.

זה לא מתקיים בריק; ולא רק באשמת הרשתות

קל להאשים את הרשתות החברתיות. אבל התייחסות למגדר בצורה כזאת קדמה לרשתות באופן חד משמעי.
כל עוד נחנך להבדלים מגדריים הם ישארו שם. כל עוד נלמד בנות שהנראות שלהן חשובה מההנאה הן לא יצליחו להנות מחוויות של שטח, של ספורט ושל כל דבר שעשוי לשבש את המראה החיצוני שלהן.
כל עוד נתייחס לפיפי/ווסת כמשהו שלא מדברים עליו זה ימשיך "להגעיל" בנים (ובנות), ולא יאפשר לבנות את הידע שהן צריכות על הגוף שלהן ועל הצרכים שלהן בשטח.
כל עוד לא ניתן כלים שווים לילדות ולילדים, חוויות של טבע ישארו טאבו בעבור בנות, בעוד שהבנים יתפסו אותן כחלשות יותר/ מפונקות יותר (ואז כמובן גם הן יפנימו את זה כאמת מוחלטת של המציאות). וזה יגביר את הפילוג ואת האמונה שבנות הן פחות.

אני מציפה את זה כדי שתכירו את מה שאני רואה בשטח. כואב לי לראות את המציאות הזו, אבל אני מאמינה בלב שלם שאנחנו כן בדרך הנכונה. ומנסה להעלות את המודעות כמה שיותר ולפעול למען כך שנמשיך בכיוון הנכון.
אוהבת,
מעיין.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לעוד פוסטים וכתבות